Columns

Column: Coyote

Je moet geluk hebben. In 2010 maakte ik een tocht door de Amerikaanse staat Maine, richting Canadese grens. Met de gids Lighthouses in New England op de passagiersstoel begaf ik me in noordelijke richting. Er staan fraaie vuurtorens aan de oostkust. In Cutler moest ik tanken. Ik raakte met iemand aan de praat die me op het hart drukte dat ik moest gaan ‘hiken’ in een nabijgelegen natuurpark. Daar leidde een pad naar een onvergetelijk uitzicht over zee. Ik vervolgde mijn tocht en passeerde zowaar de parkeerplaats waar de aangeprezen wandeling begon. Oké, dacht ik, laten we eens een kijkje nemen. Er stonden meer auto’s. Ik nam een flesje water mee – de zomers zijn heet in Maine – en volgde het pad. Geruime tijd liep ik er alleen.

Vanuit mijn ooghoeken zag ik ineens op zo’n vijftig meter links van mij een hond staan. Tussen de bomen stond hij naar mij te kijken. Ik liep door en binnen een paar minuten zag ik er weer een. Of dezelfde. Ik moest denken aan een bericht dat ik enkele weken eerder op internet had gezien. Het handelde over een vrouw die een jaar eerder in een natuurpark was aangevallen door twee coyotes en deze confrontatie met de dood had moeten bekopen.

De 19-jarige Taylor Mitchell uit Toronto was een veelbelovende singer songwriter, die een tournee langs stadjes aan de oostkust van Canada maakte. Op 28 oktober 2009 besloot ze een wandeling te maken in het Cape Breton Highlands National Park. Ze was alleen. Daar werd ze belaagd door twee coyotes. Sporen toonden later aan dat ze zich verweerd had. Twee wandelaars troffen haar hevig bloedend – maar nog levend – aan. Een traumahelikopter bracht haar naar Halifax, waar ze een dag later overleed.

Ik bedacht me geen seconde en liep in stevige pas terug naar mijn auto en was blij toen ik weer achter het stuur zat. De dood van de vrouw bracht op het Noord-Amerikaanse continent een lange discussie teweeg over de onvoorspelbaarheid van coyotes. Ze stonden niet bekend als gevaarlijk voor mensen.

Je moet geluk hebben.

Nico de Beer

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.