Columns

Column: De schrijversladder

Het is druk in boekenland. Drukker dan ooit tevoren. Iedereen schrijft, lijkt het wel. Laten we schrijvers eens onderverdelen in vier categorieën.

Categorie A wordt bevolkt door de grote namen, nationaal en internationaal. Zij krijgen de meeste aandacht en dat is terecht want het voortbestaan van de sector heeft alles te maken met hun succes. De gegenereerde winst uit de verkoop van hun werk biedt uitgevers de mogelijkheid onbekend talent te lanceren. De schrijvers in deze categorie kennen een hoge productiviteit en zorgen er gezamenlijk voor dat het vizier van de media op literatuur gericht blijft.

Categorie B is net als de eerste aanzienlijk in aantal. Ook zij worden vertegenwoordigd door gerenommeerde uitgeverijen en genieten landelijke belangstelling. Het zijn echter geen broodschrijvers. Velen van hen hebben bijvoorbeeld een tekstbureau en schrijven boeken naast hun werk.

Schrijvers in de C categorie worden gehinderd door het feit dat hun boeken niet in de boekhandel liggen. Dat is het domein van hen met de A/B status. Overigens hoeft voor de verkoopcijfers van de B categorie lang niet altijd de vlag uitgehangen te worden. Van veel boeken komt geen tweede druk. C staat doorgaans voor uitgaves van een kleinere uitgeverij en meer moeite doen om buiten de regio van de auteur mensen te interesseren.

De D categorie, tenslotte, is de wereld van de hobbyschrijver. Uitgave in eigen beheer, beperkt bereik, huis-aan-huisblad.

Het internet heeft veel veranderd. De traditionele media zijn niet meer de enige brug tussen uitgever en lezer. Boekensites en blogs hebben een erkende positie verworven, ook in de ogen van uitgeverijen. Facebookgroepen met een literair interesseveld brengen titels bij de juiste doelgroep op het netvlies.

De schrijver van nu moet ook meer zijn gezicht laten zien: schrijver op school, in de bibliotheek. Tot mijn verbazing hoorde ik zelfs Adriaan van Dis dit tijdens een lezing opmerken. Maar wat verandert er niet in onze maatschappij?

Alles in ogenschouw genomen heeft de lager geclassificeerde auteur meer kansen. En dat is mooi. Passie voor schrijven kan onderdeel zijn van je leven, maar een zo groot mogelijk podium hebben voor je werk is onontbeerlijk.

Nico de Beer

1 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Nou, dit is wel erg kort door de bocht hoor. De lager geklasseerde auteur heeft meer kansen? Dat is mijn ervaring echt niet. De mogelijkheid om je boek uit te geven zoals jij dat wil, dat wel, maar qua zichtbaarheid blijft de doe-het-zelf auteur ver achter. Ik zie bekende Nederlanders die zonder ervaring eenmalig een boek schrijven door uitgevers met open armen ontvangen worden en overal op tv probleemloos aanschuiven bij praatprogramma’s. Henk Bleker over Italie, bijvoorbeeld, om iemand op ‘mijn terrein’ te noemen. Irritant als je zelf heel moeilijk aan de bak komt, ook al heb je massa’s positieve recensies van lezers op bol.com. Boekensites zijn bijna niet geinteresseerd in de self-publishers is mijn ervaring. Iedereen wil alleen verkopen wat gegarandeerd verkoopt en wat de anderen ook verkopen. Money makes the world go round! Ik sta open voor andere ervaringen maar de mijne zijn dat de laagste klasse auteur het helemaal niet gemakkelijk(er) heeft!