Columns

Bloemetjes, Bijtjes en Breezers

Veel mensen maken zich tegenwoordig druk over de nadrukkelijke aanwezigheid van sex in de media. In televisiereclames komen vrouwen zowat klaar bij het ruiken van een deodorant, kronkelen de Pussycat Dolls lustig over elkaar heen in een poging (lelijke) platte schoenen aan de vrouw te brengen, en op TMF vliegen de borsten en billen je in vrijwel iedere videoclip hitsig om de oren. Moet dat nou? vragen veel mensen zich af. Mag het misschien wat minder? roepen ze. Het heeft een slechte invloed op de jeugd, beweren ze.

Ik leef natuurlijk niet ergens onder een steen, dus uiteraard is de visuele sextrend ook mij opgevallen. Maar of het nu werkelijk allemaal zo schadelijk is voor de jeugd, ik weet het niet. Iedere generatie jongeren heeft wel iets waar volwassenen zich over opwinden en afkeurend tegenover staan. In de jaren vijftig gilden overspannen kerkgangers en preutse huismoeders dat Elvis de duivel was, omdat hij tijdens het zingen perverse bewegingen met zijn onderlichaam zou maken. Dit zou seksuele gedachtes opwekken bij jonge meisjes en dat was niet goed. Een halve eeuw en veel omstreden artiesten later kreeg Eminem het verwijt dat zijn teksten jongeren aanspoorden tot agressief en crimineel gedrag. Er is gewoon iedere paar jaar wel iets voor ouders en andere volwassenen om over te zeuren, en het huidige stokpaardje is nu dus dat sexy beelden op de televisie de oorzaak zijn van elk promiscues breezersletje dat op dertienjarige leeftijd een abortus laat plegen. Blijkbaar vergeet men keer op keer dat opvoeden en het bijbrengen van een sterke dosis gezond verstand bij kinderen een taak is van ouders en scholen, en niet de verantwoordelijkheid van rappers, televisie, tijdschriften of Britney Spears.

Als een brugklassertje zich in de fietsenstalling van haar school laat gangbangen door zes blowende klasgenootjes omdat ze in een videoclip van Snoop Dog heeft gezien dat dit cool is, dan is er iets ernstig mis in het hoofd van dat meisje (om over de betrokken jongens maar te zwijgen) en dan is het de verantwoordelijkheid van de ouders (en niet van TMF) om haar duidelijk te maken dat zulk gedrag niet normaal is.

Als scholen eens wat beter zouden worden in het geven van seksuele voorlichting, waarbij dan niet alleen wordt uitgelegd hoe baby’tjes worden verwerkt maar er ook over normen en waarden, respect en omgangsvormen wordt verteld, dan zou dat al een hoop ellende en misverstanden schelen. Kinderen en jonge tieners zijn van nature nieuwsgierig naar seks, en krijgen via bijvoorbeeld filmpjes op internet een eindeloze stroom (onrealistische) beelden voorgeschoteld van wat seks dan eigenlijk is. Jongens van dertien weten dan ook vaak alles over fistfucken en ruige penetraties maar zijn wanneer het aankomt op respect, gevoelens en gewoon onschuldig zoenen een stuk minder stoer omdat ze daar simpelweg geen idee van hebben. Als er dus in de klas of in huiselijke kring niet duidelijk wordt uitgelegd hoe het er bij echte seks aan toegaat, zal zo’n jongen wanneer hij uiteindelijk met zijn eerste vriendinnetje onder zijn Feyenoord-dekbed belandt onvermijdelijk voor een aantal pijnlijke verrassingen komen te staan. Minder seks op tv en internet is voor dit alles niet perse de oplossing, meer kennis en openheid vanuit huis en school wel.

Verder: dat er zoveel onfunctioneel naakt op de televisie te zien is in de vorm van schaars geklede vrouwen stoort mij persoonlijk niet, maar wel is het zorgwekkend dat er volgens de media ineens nog maar twee soorten van schoonheid lijken te bestaan. Een mooie vrouw is of bijna anorectisch dun, met een lengte van minstens 1.75m en lang haar met een perfect gezicht, of is blond en weelderig voluptueus (al dan niet met plastic onderdelen). Het catwalk model en de playmate, andere schoonheidsidealen zijn er tegenwoordig blijkbaar niet. En dat is jammer, want hiermee wordt bijna negentig procent van de vrouwelijke wereldbevolking tekort gedaan. Meer variatie in de ‘schoonheid’ die we in bladen en op tv krijgen aangeboden is dus gewenst. Zou het geen verademing zijn om ook eens een sexy vrouw te zien met gezonde, brede heupen of met een buikje? In het echte leven zijn dat soort vormen er immers genoeg, en ze zijn (ook) mooi.

Judith Visser

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.