Columns

Ben jij gelukkig?

Een vraag die anderen aan mij stellen. Een vraag die ik nog vaker aan mezelf stel dan dat anderen aan mij stellen. De afgelopen jaren heb ik vaak heel duidelijk het antwoord op die vraag geweten. De afgelopen jaren ben ik namelijk heel vaak, heel erg ongelukkig geweest.

Die tijd is voorbij en dat weet ik. Maar wanneer je niet meer ongelukkig bent, betekent dat dan automatisch dat je dan gelukkig bent? Moeilijk. Toch, laatst, toen ik met een vriendin een serieus gesprek viel de vraag. ‘Ben je verliefd op hem?’ Ze keek me aan en zei: ‘Ik weet het niet.’ Ik knikte, glimlachte en zonder er over na te denken rolde mijn antwoord over mij lippen. ‘Dan ben je het niet. Je weet het als je verliefd bent, dat voel je! Als je het niet zeker weet, dan ben je niet verliefd.’

Hetzelfde geldt voor gelukkig zijn denk ik. Als je je af moet vragen of je gelukkig bent, kan je het dan zijn? Jiddu Krishnamurti, een spiritueel leraar afkomstig uit India, zei het al eerder; ‘Het moment dat ik mezelf afvraag: ‘Ben ik gelukkig?’, dan ben ik het niet.´

Nu zou ik graag willen zeggen dat meneer Krishnamurti plagiaat pleegde toen hij mijn spreuk gebruikte om de wereld spiritueel te onderwijzen maar ik denk dat ik het er op houdt dat er nog meer slimme mensen zijn geweest en zullen komen die tot deze conclusie wat betreft geluk zullen komen. (Dit alles naar aanleiding van wat onderzoek op Wikipedia, wat mij leerde dat Jiddu al in 1895 ter wereld kwam.)

Hoe dan ook. Ik ben er nu achter. Het moment dat je twijfelt wanneer je antwoord moet geven op de vraag of je gelukkig bent (ongeacht wie de vraag aan je stelt)…dan ben je niet gelukkig.

Je voelt het als je verliefd bent, je voelt het als je gelukkig bent. Ben jij gelukkig?

Twijfel je nu of weet je het antwoord?

Wil je weten of ik gelukkig ben? Zonder twijfel, zonder nadenken zeg ik JA. Op dit moment, 23 Oktober 2007 om 22.35 ben ik gelukkig!

Sanne Claessens

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.