Columns

Afvalrace

Ik ben geen televisiekijker. Ik heb zo’n ding wel staan, maar gebruik hem eigenlijk alleen maar om ’s ochtends en ’s avonds naar het journaal te kijken, en zo nu en dan een documentaire die me interessant lijkt. Series volg ik niet, en negen van de tien zogenaamde BN’ers zeggen mij niets. Maar vandaag had ik de tv wel aan staan. Samen met mijn vriend zat ik op de bank, te eten en naar een voorronde van Idols te kijken (dat klinkt voor mijn doen enorm burgerlijk, maar gek genoeg is het best gezellig) toen het gebeurde.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik in al die jaren nog nooit eerder een aflevering van Idols had gezien. Natuurlijk had ik er wel eens van gehoord, en ik weet volgens mij ook best enigszins wie Jim en Jamai zijn, maar daar houdt het bij op. Vandaag was dus mijn eerste kennismaking met dit programma. En op zich heb ik er niets op tegen dat er een talentenjacht op tv te zien is, leuk zelfs, maar waar ik wel erg van geschrokken ben is het volgende.

Op een gegeven moment kwam er een heel leuk donkerharig meisje in beeld. Ze had zich prachtig aangekleed, haar gezichtje mooi opgemaakt, en had een vriendelijke, zachte en vrouwelijke uitstraling. Toen ze aan de beurt was en mocht gaan zingen bleek ze ook nog eens een zeer mooie stem te hebben. Geweldig. Maar toen. ‘Tja, wel erg jammer dat je zo dik bent.’ ‘Mensen willen natuurlijk niet naar Miss Piggy (!!!) kijken, dat begrijp je.’ ‘Met dit figuur kun je natuurlijk geen Idol worden, dat is duidelijk.’ ‘Je hebt een mooie stem, maar je beseft hopelijk wel dat je drastisch zult moeten afvallen.’

What the fuck??!

Lieve mensen, laat me een ding duidelijk maken hier: dit jonge meisje was NIET DIK. Ze was MOLLIG. En op een mooie manier nog ook. Ze was verzorgd, aantrekkelijk, zat duidelijk goed in haar vel. En dan krijgt ze zulke bullshit over zich heen en heeft ze dankzij die botte Gordon meteen een complex. Wat maakt het in godsnaam uit als een zangeres een beetje mollig is?? Merk je daar wat van als je naar een cd luistert? Waarom moet iedereen tegenwoordig zo fucking dun zijn, je hebt mensen nu eenmaal in alle soorten en maten. Dit meisje was niet gevaarlijk dik, ze was gewoon een klein beetje zwaar. En ze zag er geweldig uit! Mijn hart brak toen ik haar gezicht zag terwijl ze alle onnodig harde opmerkingen over haar uiterlijk in haar gezicht gesmeten kreeg. Je verwacht bij Idols commentaar te krijgen op je stem, toch niet op je confectiemaat? Uiteindelijk bleek ze dan toch door te gaan naar de volgende ronde, maar niet nadat er nog minstens drie keer een harde opmerking was gemaakt was over dikke varkentjes (?!) en overtollig lichaamsvet.

Ik begrijp dat niet. Het is toch geen fucking modellenwedstrijd??? Dat modellen allemaal maat 34 moeten hebben snap ik, de kleren voor shows en shoots kunnen nu eenmaal niet in tien verschillende maten worden geshowd want dat is niet praktisch. Maar een zangeres??? Die er gewoon al verbazend goed uitziet??? WAAROM moet ook die aan zo’n absurd ideaalbeeld voldoen? Het is te belachelijk voor worden.

En dit is dus de tijd waarin we leven. Een tijd waarin iemand als Gwen Stefani toen ze in No Doubt zat jarenlang trots was op haar lichaam hoe het was, maar toen ze een solocarrière wilde opbouwen plotseling van haar platenlabel te horen kreeg dat ze grotere borsten nodig had om zo een breder publiek te bereiken. Gwen, die zich nooit eerder iets van wie dan ook had aangetrokken, zwichtte. En ik vind het tragisch. Zoals er nog veel meer voorbeelden zijn die stuk voor stuk dramatisch zijn.

Dat er mensen zijn die van nature slank zijn is fijn, ik ben er zelf een van, maar dat er ook mensen zijn die wat molliger zijn aangelegd is heel normaal en zelfs mooi! Waarom moeten die dan zo grof worden afgezeken op de nationale televisie? Hoe haalt iemand als Gordon het in zijn geblondeerde permanentkop om dat te doen? Het uiterlijk is tegenwoordig zo fucking belangrijk dat ik er helemaal ziek van word.

En ik merk het zelf ook. Wanneer ik bijvoorbeeld een interview geef dan wordt mij vaker gevraagd hoe ik het vind om op sites als Mokkels, dan hoe ver ik al ben met mijn volgende boek. Die obsessie met de buitenkant is vervelend, irritant en ongezond. Word wakker, mensen. En fuck die shit.

Judith Visser

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.