Columns

Action Man

Wat hoorde ik laatst? Een kind van dertien is vader geworden. De Engelse Alfie Patten ziet er zelf niet ouder uit dan acht, maar schijnt toch echt dertien jaar oud te zijn. De moeder, Chantelle Steadman, is vijftien jaar. Oud he? Oud genoeg om kinderen te kunnen krijgen, zo blijkt wel weer.

Je gelooft het toch niet? Een kind van vijftien is moeder en een kind van dertien vader! Precies, het zijn zelf nog kinderen! Ik dacht dat kinderen op die leeftijd het spannend vonden om liefdesbrieven te sturen en flesje te draaien. En een tongzoen, dat is helemaal spannend. Maar seks op je dertiende. Begrijp me niet verkeerd. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en ik ga ook niemand veroordelen. Maar als je het dan doet: doe het dan veilig! Want ik vind het wel zielig voor de baby. Volgens de vader van Alfie is Alfie een goede papa, want hij gaat naar zijn dochter in plaats van dat hij met zijn Playstation speelt. Nou sorry hoor, maar volgens mij kun je op die leeftijd beter met je Playstation spelen dan een kind opvoeden. Je kunt op die leeftijd niet eens opvoeden lijkt me. Alfie weet niet eens wat een pak luiers kost. Ik vraag me af of hij wel weet hoe hij een luier moet verschonen.

Als zijn eigen kind straks dertien is en de traditie voortzet is Alfie op zijn zesentwintigste al opa. Het is te bizar voor woorden. Ik vraag me trouwens ook af hoe je, als meisje zijnde, zoiets thuis aan je ouders vertelt als je merkt dat je een dikke buik krijgt en niet meer ongesteld wordt. Mama, papa, ik ben zwanger. Of mam, pap, ik weet dat jullie me seksuele voorlichting hebben gegeven, maar toch ben ik zwanger. Of mam, pap misschien hebben jullie het al gemerkt: jullie worden opa en oma!  Nee, dat lijkt me niet handig. Daar worden ze vast niet vrolijk van. Misschien moet ze maar gewoon zeggen: ‘Mama, papa, ik heb met action man gespeeld en nu ben ik zwanger.’

Rianne Verwoert

Plaats een reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.