Agenda

NS Publieksprijs 2017

Start datum: 25/10/2017

Eind datum: 22/11/2017

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode loopt van 25 oktober t/m 22 november 2017. Het winnende boek wordt op woensdagavond 22 november 2017 bekendgemaakt.

Nominaties
De nominaties worden bekendgemaakt op woensdag 25 oktober en bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs, de titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) – instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname – en de titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,50.

Winnaar
De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die van het publiek de meeste stemmen krijgt.De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis 1e klas reizen met de NS-Business Card. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar. In 2016 won Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. In totaal brachten meer dan 100.000 mensen hun stem uit.

Kookboeken 7 Daagse

Start datum: 11/11/2017

Eind datum: 19/11/2017

Een week vol smaakmakers
Dit jaar vindt de Kookboeken7daagse plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 november. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, de betere boekhandels en warenhuizen maar ook in restaurants en kookstudio’s is er van alles te doen rondom kookboeken. Je kunt er auteurs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops, een Foody Festival, symposia en chef-koks leren je handige tips & trics.

Mét Kookboekengeschenk
Voor de allereerste keer is er een heus Kookboekengeschenk®. Een geschenk, getiteld Smaakmakers. met de meest inspirerende recepten van unieke kookboekmensen. Je krijgt het bij aankoop van €19,50 aan kookboeken van je (kook)boekhandel cadeau.

Sinterklaas­campagne 2017

Start datum: 18/11/2017

Eind datum: 05/12/2017

Jonge kinderen kunnen van 18 november t/m 5 december 2017) een vouwschoen ophalen in de deelnemende bibliotheek of boekhandel. Knutsel hem in elkaar en kom je vouwschoen in de boekwinkel of bibliotheek zetten. Kom 5 december kijken wat er in je (vouw)schoentje zit…..

Misschien wel ‘Muziek voor oma’ van Tosca Menten, een leuk Schoenboekje geschreven én kleurrijk geïllustreerd door Bagilla. (Let op: hiervoor geldt: op = op)

’t Schoenboekje is onderdeel van de leesbevorderingscampagne ’t Heerlijk Voorleesavondje, dat dit jaar plaatsvindt op woensdag 29 november. Boekhandels en bibliotheken roepen alle ouders van Nederland op om die avond minimaal 15 minuten aan jonge kinderen voor te lezen. De bibliotheek en boekhandel weten als geen ander hoe belangrijk voorlezen is. Met slechts een kwartiertje per dag neemt hun lees- en taalvaardigheid enorm toe.

De Maand van de Spiritualiteit 2018

Start datum: 12/01/2018

Eind datum: 11/02/2018

De Maand van de Spiritualiteit 2018 staat in het teken van de kunst van het opnieuw beginnen. Hoe doe je dat, loslaten wat er is gebeurd en jezelf een nieuwe kans geven? Sommigen gunnen zichzelf ieder jaar in januari een leeg blad, maar lang niet iedereen gelooft in de kracht van een compleet nieuwe start. Zonde, want wie een nieuwe start maakt vergeeft zichzelf voor zijn gemaakte fouten en creëert daarmee nieuwe kansen. Opnieuw beginnen vergt moed, maar kan voor iedereen nuttig zijn.

Maand van de Spiritualiteit
De Maand van de Spiritualiteit is een initiatief van KRO-NCRV en dagblad Trouw. Sinds 2013 organiseert de CPNB de Maand van de Spiritualiteit en is ook Zin Magazine verbonden. Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2018 wordt geschreven door Daphne Deckers. De maand heeft als thema Opnieuw beginnen en het essay, met de titel Sterrenstof, zal daarop aansluiten.

Daphne Deckers is enthousiast aan het schrijven geslagen: ‘Ik vind het een eer om hiervoor gevraagd te worden en wist direct waarover ik het essay zou gaan schrijven: het moederschap. Wanneer je eraan begint, denk je dat jíj gaat opvoeden, maar uiteindelijk kom je tot de conclusie dat je kinderen net zo goed jou hebben opgevoed.’

Jan Mulder, Arie Boomsma, Isa Hoes, Ben Tiggelaar en Rosita Steenbeek gingen Deckers voor. De Maand van de Spiritualiteit loopt van vrijdag 12 januari tot en met zondag 11 februari 2018.

Poëzieweek 2018

Start datum: 25/01/2018

Eind datum: 31/01/2018

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poëzieclub, Stichting Poetry International, VSB Poëzieprijs, Poëziecentrum, de Turing Gedichtenwedstrijd, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Boek.be en Stichting CPNB.

Tijdens de Poëzieweek worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vinden de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats. Minstens even belangrijk zijn de honderden poëzieactiviteiten die poëzieliefhebbers op eigen initiatief op vele plekken in Vlaanderen en Nederland organiseren.

Op 25 januari wordt de VSB Poëzieprijs 2018 in Den Haag uitgereikt. De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van 25.000 euro. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 vindt op 25 januari plaats in Diligentia in Den Haag.

Boekenweek 2018

Start datum: 10/03/2018

Eind datum: 18/03/2018

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

En toch is alles wat we doen natuur

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

Terug te vinden in de hedendaagse literatuur: Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel) en in Zeitoun (Dave Eggers), maar ook in klassiekers als Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over bedreiging van natuur en klimaat. De typische Hollandse landschappen spelen een literaire hoofdrol in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker).

En er is een fascinerende literaire dierentuin. Schrijvers kruipen graag in de huid van dieren, Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk, maar ook: Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) en De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Midas Dekkers is een van de vele biologen in de Nederlandse letteren, van hem is de onvergetelijke quote: “Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer”.

Gratis reizen met NS met het Boekenweekgeschenk
Op zondag 18 maart kan er gratis met de trein gereisd worden met het Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck.

Twitter